meccselunk.com blog

Mekkora egy hokikapu?

A jégkorong a csapatsportok közül az amihez talán a legtöbb felszerelésre szükség van. De a gólra játszott játékok alapja, a kapu itt sem hiányozhat. A jégkorong kapuk három típus szerint különböztethetőek meg: gyakorló/junior, amatőr és professzionális.

Ezek közül az első a gyakorlásra, lövési készség fejlesztésére szolgál. Első sorban gyakorló labdákkal és puha koronggal való lövés gyakorlására ajánlott. De ezen túl a nem hivatásos jégkorong játékosok számára is megoldást nyújt, mivel könnyen telepíthető, összecsukható és szállítható. Kompaktsága révén ott lehet telepíteni, ahol megfelelő jégtakaró van a jégkoronghoz, legyen szó beltéri jégkorong pályáról vagy szabadtéri befagyott vízfelületről. Méretében ezek a kapuk megegyeznek a hivatalos hoki kapuk méretével, de a junior korosztály számára annál kisebb méretben is gyártják. A célbalövések gyakorlásához sokszor extra erős kapu ponyvát helyeznek a kapura.Az amatőr kapuk tulajdonképpen csak méretükben térnek a gyakorló kaputól: 1,9 m szélesek és 1,3 m magasak. A professzionális kapuk a nemzetközi követelmények szigorú betartásával készülnek. Az állványok és a keresztlécek átmérőjének legalább 5 cm-nek kell lennie. 1,83 méter széles és 1, 22 méter magas. A kaput speciális rögzítők segítségével helyezik a jégfelületre, úgy, amely a helyén tartja a kaput, de ütközés hatására elmozdul. A kapuvasaknak és a keresztvasnak piros színűnek, míg a kapu többi részének fehérnek kell lennie. A keret acélcsőből készül, melyet korróziógátló anyaggal vonnak be.

A hoki kapu nem képzelhető el háló nélkül. Tartós minőségű anyagból kell készülnie: gyártásához nylon és polipropilén fonalat használtak. Extra szilárdság szükséges ahhoz, hogy az anyag ellenálljon a korongnak és környezeti hatásoknak, mint például a páratartalomnak és az alacsony hőmérsékletnek. A hálót egy speciális feszítőszerkezet segítségével rögzítik a kapuhoz, amely megakadályozza annak megereszkedését.


kis türelmet kérünk, az oldal betöltése folyamatban