meccselunk.com blog

Milyen talpszerkezetű foci cipőt válasszak?

A különböző külső hatásokhoz történő legmegfelelőbb alkalmazkodás és a sportsérülések elkerülése érdekében a sportszergyártók különböző talpszerkezetű cipőket alkottak meg. A cipő választásakor figyelembe kell venni, hogy a játéktér mivel van borítva, a borítás milyen keménységű, illetve az időjárási körülmény aktuálisan milyen hatással van rá. Fontos, hogy a különböző talajtípusokon mindig megfelelő cipőt használjunk.


Talpszerkezetek bemutatása

IC/IN: Hagyományos lapos talpú focicipő. Parketta, kaucsuk és gumi borítású beltéri pályán való használatra tervezték. Gumitalpa úgy lett kialakítva, hogy a talp nem hagyjon nyomot a pálya felületén, de tökéletes tapadást és stabilitást biztosítson használójának.
TF: Ez a focicipőt kifejezetten a rövid szálú mesterséges műfüves felületekre alkották. A focis berkekben „hernyótalpas”-ként is emlegetik, melynek talpszerkezete. Magas komfortérzetet és jó tapadást biztosít a műfüves pályán.


SG: Ezt a szerkezetet puha, süppedős, nedves gyepre tervezték. Anyaga fém vagy vegyes (fém + műanyag). A stopli kialakítás a csúszósabb, felázott természetes gyep felületeken történő stabilitás biztosítsa érdekében fém vagy fém + műanyag.
FG: Természetes, száraz gyepen való használatra ajánlott. Talpszerkezete műanyag, gumis stoplikból áll, mely megfelelő tapadást és stabilitást biztosít a száraz, normál keménységű füves pályán.
AG: Az AG talpszerkezet egy speciálisan hosszabb szálú műfüves pályákra kialakított stopli típus. A stoplik kisebbek és sűrűbben helyezkednek, hogy azok bírják és tompítsák a keményebb talaj külső hatásait.
MG (FG/AG): Ez a típus univerzálisan, a füves és a műfüves pályákon egyaránt használható. A talpszerkezetek kialakítása kombinálja az FG és AG típus pozitív tulajdonságait, így biztosítva számunkra a megfelelő tapadást és stabilitást mind a hosszabb szálú műfüves, mind a normál füves talajú felületeken egyaránt.


Cipő tisztítása

A megfelelő típus kiválasztását és használatát követően fontos, hogy a cipőt mindig tisztítsuk meg a tartós tapadás érdekében. Ezt egyszerűen meg tudjuk tenni: egy kefével és szivaccsal, valamint víz és némi mosószer használatával tisztítsuk le a cipő talpát, majd egy száraz ronggyal törüljük át a nedves felületet.


kis türelmet kérünk, az oldal betöltése folyamatban